• Eva Mrvová

          • O mne

          • Milí študenti, vitajte na mojej školskej stránke.

            Som rada  že ste prišli:))

            Na SOŠOaS vyučujem odborné potravinárske predmety 

            a zároveň pôsobím ako výchovný poradca školy a koordinátor sociálno patologických javov.

            V prípade  potreby ma môžete nájsť v zborovni alebo v kabinete výchovného pordcu vedľa  kabinetu zástupkyň a študijnej referentky školy.

             

            Čo  robí výchovný poradca na  našej škole? V čom vám vie pomôcť?

            Pre Vás je dôležité vedieť, že je ochotný vám pomôcť.

            Môžete sa ocitnúť v zložitej životnej situácii. 
                        Ako sa správať, u koho hľadať pomoc, komu sa zdôveriť ? Spolužiačke, či spolužiakovi, rodičom či triednemu profesorovi? S akými problémami a za kým máme ísť? Či si ich nechať radšej pre seba a počkať až sa vyriešia samy? Niekto má vážne zdravotné problémy a nechce o nich rozprávať pred inými, niekto sa nešťastne zaľúbil a nevie sa sústrediť na učenie, iného nechala priateľka a nevie sa z toho spamätať, ďalšieho rodina je v sociálnej kríze, rodičia prišli o zamestnanie a pod. . Často si kladiete otázku môže mi vôbec niekto s mojimi starosťami pomôcť? Niekedy postačí niekomu, najbližšiemu sa vyrozprávať a je mi hneď lepšie. Inokedy je potrebná odborná pomoc psychológa. Mali by ste všetci vedieť, že aj keď nie vo všetkom, v mnohých problémoch sú ochotní Vám pomáhať triedni profesori i ostatní vyučujúci na škole. a v neposlednom rade aj  ja ako výchovný poradca

                        Chcem len pripomenúť, že rozhovory s Vami ak sú dôverné a ďalej  sa nedostanú. Problém sa dá riešiť bez toho, aby ostatní o tom vedeli.

             Môžem vám poradiť aj pri hľadaní uplatnenia v živote, pri tzv. profesijnej orientácii, to je poradiť (niekedy v spolupráci s CPPPaP) na akú vysokú školu sa hodím, sprostredkovať službu medzi profesormi, žiakmi a ich rodičmi a kontaktným psychológom.

            1. Realizuje pohovory s problémovými žiakmi, ich rodičmi, triednymi učiteľmi a majstrami odborného výcviku. Medzi najčastejšie problémy patria záškoláctvo, fajčenie, ale i krádeže, šikanovanie, nevhodné správanie na vyučovaní a odbornom výcviku a iné porušenia školského poriadku.
            2. Pomáha žiakom riešiť ich bežné problémy, prípadne ich nasmeruje na odbornú pomoc.
            3. Realizuje kariérne poradenstvo pre žiakov končiacich ročníkov, ktorí majú záujem študovať na VŠ. Pomáha žiakom zorientovať sa v ponuke vysokých škôl a pri vypísaní prihlášky na VŠ.
            4. Realizuje kariérne poradenstvo pre žiakov, ktorí končia učebný odbor SŠ a majú záujem pokračovať v nadstavbovom štúdiu.
            5. Organizuje odborné prednášky a besedy, ktoré sú zamerané napr. na ďalšie možnosti štúdia na VŠ, ponuky práce, samostatné podnikanie, vstup do života, oblasť sexuálnej výchovy, starostlivosti o svoje telo a i.
            6. Úzko spolupracuje s protidrogovým koordinátorom., špeciálnym pedagógom školy
            7. Spolupracuje s Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny.
            8. Spolupracuje s POLÍCIOU
            9. Spolupracuje s  pedagogicko - psychologickými poradňami.

            Ďakujem a teším sa na Vašu ďalšiu návštevu.